Hardglas en hardglazen deuren

Artikel

Gehard glas wordt ook wel thermisch bewerkt glas genoemd. Een korte en eenvoudige beschrijving van gehard glas is glas dat door een chemische of thermische behandeling sterker wordt gemaakt.

Hoe wordt het gemaakt?

Het te harden glas wordt eerst volledig op maat gemaakt, waarbij de randen worden afgescherpt. Daarna wordt het glas in een speciale oven verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 650°C. Het glas wordt op deze temperatuur week en zet iets uit. Vervolgens wordt het glas snel afgekoeld. Door het snelle afkoelen ontstaan er spanningen in het glas. Door deze spanningen wordt het glas sterker en ongeveer 5x zo sterk als ongehard glas.

Eigenschappen

Gehard glas breekt niet snel. En als het breekt valt het in duizenden glaskorrels, die niet zo scherp zijn uiteen. De kans op verwonding is hierdoor veel kleiner dan bij ongehard glas. Ongehard glas valt bij breuk uiteen in grotere, scherpe stukken glas.

Toepassingen

Gehard glas is stukken veiliger dan standaard glas. Daarom valt het onder letselveilig glas, wat verplicht is voor o.a. glazen binnenwanden en deuren of douchewanden. Hierbij valt te denken aan buitendeuren van winkelpanden.

Daarnaast verdraagt gehard glas grotere temperatuurverschillen door bijvoorbeeld verwarmingselementen. Kortom: gehard glas is bedoeld om moeilijk te breken. Maar als het dan breekt, dan breekt het ook meteen goed maar wel veilig! Gezien gehard glas in tal van kleine korrels uiteen kan vallen, is het gebruik verboden in toepassingen als balustrades of relingen, waarbij het risico dat men door een beglazing valt groot is.

Toepassingen zijn vaak constructief (lokale glasspanningen), om veiligheid te borgen en thermisch. Bijvoorbeeld voor plaatsen waar het glas een grotere belasting of schommeling van temperatuur moet kunnen weerstaan. Daarnaast is het heel geschikt op plaatsen waar sprake is van extra winddruk (in hoge torens bijvoorbeeld).

Gehard glas wordt ook toegepast in zijruiten van auto’s, busabri’s, glazen tafels etc. Naast de verschillende toepassingen zijn er ook verschillende uitvoeringen van het geharde glas zoals: helder glas, extra helder glas, mat glas en figuurglas.

Bewerkingen

Alle bewerkingen aan het glas, zoals gaten boren of slijpen, moeten vóór het hardingsproces gebeuren. Het is namelijk niet mogelijk om glas, als het al gehard is, te bewerken. Dit geeft kans op breuk.

Hardglazen deur

Een hardglazen deur is een glazen deur zonder kozijn. De glazen deur hangt met enkele scharnieren vast in een bestaand frame of kozijn. Een deur is voorzien van een klink met eventueel een slot en soms een brievenbus. Om te voorkomen dat een deur zowel naar binnen als naar buiten open kan gaan wordt op de grond een vloerpot bevestigd.

Bronnen: Scheuten glas, Thijssen schilders en glasbedrijf, Glas webwinkel en Glashandelonline.

Vacature Voorzitter Raad van Commissarissen

Vacature Voorzitter Raad van Commissarissen

22/06

Vacature
Lees verder
Betrokken Ondernemers Breda

Betrokken Ondernemers Breda

04/05

Lees verder

De Goudse neemt belang in Midglas glasverzekeraar en De Glaslijn

06/04

Persbericht

Lees verder
Meer nieuwsberichten